De lekkerste Carrot Cake ooit
zondag, juli 02, 2017
Dit recept verdient een ereplaats op mijn blog en dáarom als aller allereerste receptpost. Carrot Kate komt namelijk van mijn beroemde Carrot Cake. Bij vrienden en familie sta ik bekend om deze taart. Er is me al zo vaak naar het recept gevraagd en deze deel ik graag met jullie. Carrot Cake blijft mijn persoonlijke favoriet!
Zit er echt wortel in? Deze vraag krijg ik vaak. Een hoop mensen lijken niet direct aan een heerlijke zoete taart te denken als ze de naam worteltjestaart of carrot cake horen. Maar wortel en taart is helemaal niet zo'n gekke combinatie. Wortelen zijn van nature zoet en werden vroeger gebruikt als vervanger voor het schaarse en dure suiker.
Ik at mijn allereerste stukje worteltjestaart in de Haagse binnenstad. Ik weet nog dat de naam mij ook een beetje afschrikte. Ik verwachte meer een soort ontbijtkoek dan taart. Maar zo nieuwsgierig als ik was bestelde ik toch een taartpunt en ontdekte ik dat worteltjestaart een hemelse zoete taart is. En het allerlekkerste? Die dikke laag cream cheese op de taart!
Het was liefde op het eerste gezicht...of eigenlijk na de eerste hap! En kort daarna stond ik zelf in de keuken om mijn eigen carrot cake te bakken. Vanaf dat moment stond de carrot cake trouw elke verjaardag of feestdag met familie en vrienden bij ons op tafel en liet ik een heleboel mensen kennis maken met deze heerlijke taart bomvol wortels, walnoten en die heerlijke dikke laag cream cheese icing.
Loopt het water je al in de mond? Lees hieronder hoe jij zelf deze lekkerste Carrot Cake ooit kan bakken.

4 eieren • 350 g witte basterdsuiker • 200 ml zonnebloemolie • 250 g zelfrijzend bakmeel • 1 tl kaneelpoeder • 200 g geraspte wortel • 75 g rozijnen • 150 g walnoten
Voor de icing:
500 g mascarpone • 80 g poedersuiker • 2 zakjes vanillesuiker • citroenrasp
Benodigdheden:
Springvorm Ø 24 cm, ingevet • bakpapier • rasp • evt. keukenmachine
Een Carrot Cake bakken is heel gemakkelijk. Je mixt de natte ingrediënten door elkaar en voegt later alle droge ingrediënten toe. Je start met het klaarzetten van alle ingrediënten. Je kunt in de supermarkt peen julienne kopen, dit zijn zakjes geraspte wortel. Maar je kunt er ook voor kiezen om de wortelen zelf te raspen of kort in de keukenmachine te hakken. Ik vind het juist lekker als je de wortel echt nog in de taart ziet zitten, dus vermaal je wortel niet tot mousse in de keukenmachine. Ook de walnoten hak je grof, zodat er echt kleine stukjes walnoot in de taart zitten. Je kunt de walnoten kort hakken in de keukenmachine of even in een theedoek stoppen en enkele keren met een deegroller over de noten rollen.
Laat de rozijnen enkele minuten in warm water wellen. Giet af en rol ze door de bloem of een beetje zelfrijzend bakmeel. Door het bloem-laagje voorkom je dat alle rozijnen tijdens het bakken naar de bodem van de taart zakken.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop allereerst de eieren en de suiker door de olie. Voeg het meel en de kaneel toe en klop dit mengsel tot een glad beslag. Schep de geraspte wortel, de rozijnen en 100 g gehakte walnoten erdoor. De rest van de walnoten gebruik je later om de taart mee te decoreren. Vet de springvorm in en leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm. Schep het beslag in de springvorm en bak de taart 75-80 minuten op 160 °C.
Meng de mascarpone, poedersuiker en vanillesuiker voor de icing. Ik houd van een dikke laag icing, zowel tussen de taart als op de taart. Maar je kunt de ingrediënten ook halveren als je van een dunnere laag houdt. Voeg tot slot de rasp van een citroen toe aan het cream cheese mengsel voor een frisse smaak. Laat de taart goed afkoelen voordat je de icing op de taart aanbrengt, anders druipt de icing direct weer van de taart af.
Snijd de taart in één keer horizontaal door en verdeel de helft van de icing over één taarthelft en leg de andere taarthelft er bovenop. De rest van de icing smeer je bovenop de taart en decoreer de taart met de gehakte walnoten. Et voila!
0 reacties