Engelse scones met clotted cream en jam

zondag, juli 30, 2017

Scones zijn onmisbaar bij een Engelse high tea met clotted cream en jam of lemon curd. Ik maak op zondagochtend regelmatig een bakplaat vol met deze zachte, luchtige scones voor bij het ontbijt. De scones hoeven maar 10 minuten in de oven, dus prima receptje voor de zondagochtend. De overgebleven scones gaan de volgende dag mee in de lunchtrommel. En ook bij een zelfgemaakte high tea met vriendinnen kunnen mijn scones niet ontbreken.
Het heeft even geduurd voor ik het juiste recept en de juiste hoeveelheden had gevonden. Bij eerdere receptpogingen kreeg ik droge, stevige deegbroodjes als resultaat, maar met dit recept krijg je die echte Engelse luchtige scones! De truc? Het deeg niet te veel kneden en de scones met een uitsteekring of glas uitsteken.

Kan je niet wachten om zelf deze scones te proberen? Lees hieronder de benodigde ingrediënten en het recept.



Ingrediënten:
225 g zelfrijzend bakmeel • 1 theelepel bakpoeder • 40 g boter • 25 g witte basterdsuiker • 1 groot ei • 125 ml melk • clotted cream • aardbeienjam

Benodigdheden:
Rooster of bakplaat
• bakpapier • uitsteekring diameter 6 cm (of een glas) • kwastje


Zelf scones maken is best gemakkelijk én ze hoeven maar kort in de oven. Meestal heb ik alle ingrediënten voor scones al in huis, dus kan ik ze last minute nog maken voor een ontbijt of lunch met vrienden.

Haal het rooster of de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 225 °C. Voor het beslag doe je het zelfrijzend bakmeel en een theelepel bakpoeder in een kom. Snijd de boter in dunne plakjes en voeg toe aan het meel. Tijd om je handen te gebruiken! Wrijf met je vingers de boter door het meel, totdat alle boter tot fijne korrels is vermengd met het meel. Roer als laatste de suiker door het meel. 



Klop in een maatbeker het ei door de melk. Houd twee eetlepels apart, deze gebruiken we voor het bestrijken van de scones voor ze de oven in gaan. Giet allereerst een klein beetje van het ei-melk-mengsel al roerend door het meel totdat er een soort deegbal ontstaat. Voeg steeds een beetje ei-melk-mengsel toe en blijf de bal door het meel rollen zodat hij langzaam groeit. Je hoef niet alles van het mengsel te gebruiken, maar precies zoveel totdat je deeg een beetje vochtig en plakkerig is. De uitdaging is vochtig deeg, maar niet zo nat dat je deeg aan de deegroller blijft plakken.

Nadat je een mooie deegbal hebt gerold leg je het deeg op je werkblad. Bestrooi je werkblad met een beetje zelfrijzend bakmeel of bloem om te voorkomen dat je deeg vastplakt. Kneed het deeg niet. Het deeg blijft juist luchtig als je er niet te veel mee doet. Rol de deegbal rustig uit tot een dikte van 1,5 tot 2 cm. Hoe dikker het deeg des te mooier rijzen de scones in de oven. Steek met een uitsteekring de scones uit het deeg. Druk de ring recht naar beneden, ril de ring weer recht omhoog en draai de ring niet, anders rijzen de scones scheef in de oven. Herhaal dit totdat al je deeg op is. 

Bestrijk de scones met een kwastje met het ei-melk-mengsel. Zet de scones in de voorverwarmde oven en bak ze in 10 minuten goudbruin. 
Laat de scones heel even afkoelen en serveer de scones met clotted cream en jam. Snijd de verse scones doormidden en besmeer beide helften met een beetje jam en clotted cream. Je kunt ook kiezen voor lemon curd. Eetsmakelijk!

Clotted cream is de laatste tijd steeds beter verkrijgbaar. De Jumbo en Hoogvliet verkopen het hele jaar door de echte Engelse clotted cream van 'The Devon Cream Company'. Ook bij de Albert Heijn heb ik tijdens de feestdagen (pasen en kerstmis) de potjes zien liggen bij de versafdeling voor kaas. 



Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze scones vinden. Heb je zelf een lading scones gebakken voor een ontbijtje of high tea? Post dan een foto online met #Carrotkate, zodat ik jullie baksels kan bewonderen. Of laat hieronder een reactie achter. 

You Might Also Like

0 reacties