Witte chocolade frambozen cheesecake
zondag, juli 30, 2017
Mijn guilty pleasure; cheesecake! Al zit ik bomvol na een etentje, als er cheesecake op de dessertkaart staat heb ik spontaan nog een gaatje over. Ik ben echt dol op cheesecake. In een koffietentje in Leiden at ik de allerlekkerste witte chocolade cheesecake. Toen ben ik zelf aan het bakken geslagen om ook zo'n heerlijke cheesecake te maken. Cheesecake is erg romig en deze variant met witte chocolade al helemaal, daarom voeg ik als fris zuurtje graag frambozen toe. En om de taart helemaal schandalig lekker te maken maak ik de krokante bodem van Bastogne koekjes.
Er bestaan heel veel soorten cheesecake; je hebt cheesecakes die je niet hoeft te bakken, maar enkel in de koelkast moeten opstijven. In Nederland hebben we onze eigen variant op de cheesecake, namelijk de kwarttaart. Zelf ben ik fan van de klassieker uit de States, de New York Cheesecake. Deze NY cheesecake bevat eieren en wordt gebakken in de oven tot een mooie stevige taart.
Ik kies voor een Bastogne koekjes-bodem, maar je kunt natuurlijk jouw eigen favoriete koekje gebruiken voor het maken van de bodem. Wat dacht je van Oreo's of Digestives?
Kan je niet langer wachten tot je zelf een hap kunt nemen van deze schandalig lekkere cheesecake? Lees hieronder hoe jij hem zelf kunt bakken.

Ingrediënten:
200 g Bastognekoeken • 100 g ongezouten roomboter • 300 g witte chocolade • 1 vanillestokje • 4 eieren • 225 g crème fraîche • 450 g monchou blokjes • 100 g diepvries frambozen
Benodigdheden:
Springvorm • bakpapier • au bain marie pannen • mixer • keukenmachine
Springvorm • bakpapier • au bain marie pannen • mixer • keukenmachine
Bekleed de springvorm met een beetje boter en bakpapier. Knip een strook bakpapier om ook de zijkant van de springvorm met bakpapier te bekleden. Verkruimel de koekjes fijn tot zeer fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een schaaltje in de magnetron. Meng de gesmolten boter met de koekkruimels en druk het mengsel goed aan over de bodem van de springvorm. Je kunt het beste met de bolle kant van de lepel het mengsel aandrukken en glad strijken. Zet de springvorm met koekbodem in de koelkast om hard te worden.
Smelt 250 g witte chocolade au bain marie. Klop in de tussentijd de roomkaas tot een zacht mengsel. Snijd de vanilleboon in de lengte doormidden en schraap met een mesje het vanillemerg uit de boon. Voeg het vanillemerg toe aan het roomkaas mengsel en mix één voor één de eieren door het mengsel.
Voeg de crème fraîche toe aan de (iets afgekoelde) gesmolten witte chocolade en roer door met een houten lepel. Hak de overige 50 g witte chocolade grof met een mes en voeg aan het chocolademengsel toe. Vouw het chocolademengsel met een houten lepel door het roomkaasmengsel. Verdeel de vulling over de bodem en schud de luchtbellen eruit.
Verwarm de oven op 160 °C. Pureer de bevroren frambozen in de keukenmachine tot een dikke frambozensaus. Je kunt een beetje water toevoegen als de saus te dik is. Je kunt met de dikkere saus gemakkelijker vormpjes of mooie figureren decoreren in het cheesecakemengsel. Als je verse frambozen gebruikt is je saus veel dunner wat het decoreren iets moeilijker maakt, maar ook dan kun je een heerlijke frambozen swirl door je cheesecake maken. Maak bijvoorbeeld allemaal stipjes in de cheesecake en ga hier tot slot met een satéprikker doorheen om hartjes in je cheesecake te maken. Ook kun je met een satéprikker de frambozensaus vervormen tot je een mooi patroon hebt.
Klaar om de oven in te gaan! Bak de cheesecake 45-60 minuten in de voorverwarmde oven. De cheesecake moet mooi goudbruin gebakken zijn, maar het midden van de cheesecake is nog drillerig na de baktijd. De cheesecake zal verder opstijven in de koelkast. Laat de cheesecake minimaal 2 uur opstijven in de koelkast, maar je kunt de cheesecake het beste een nachtje in de koelkast laten staan.
Et voila! Klaar om deze schandalig lekkere witte chocolade frambozen cheesecake te proeven.

0 reacties