Meringue gebakjes

zondag, juli 09, 2017

Deze meringue gebakjes zijn een favoriet zomerdessert. Een knapperig schuimgebakje met een dikke lepel room én als kers op de taart versierd met het lekkerste zomerfruit. De gebakjes zijn niet alleen heel erg lekker, ze zien er ook nog eens feestelijk uit!

In de zomer maakte mijn moeder vaak één grote meringuetaart; een pavlova. De pavlova was regelmatig het schitterende dessert na een BBQ in de tuin. Die grote taart sneden we in stukken en hij ging altijd helemaal op! Zelf ben ik dit recept gaan gebruiken voor de kleine gebakjes door het schuim te verdelen en kleine schuim-piek-taartjes te maken. Ik ben dol op de kleine meringue gebakjes, omdat deze iets knapperiger zijn dan de pavlova. En zo heeft iedereen zijn eigen taartje.

De twee hoofdingrediënten voor meringue heb je misschien al standaard in huis, namelijk stijfgeklopt eiwit en suiker. De suiker onttrekt vocht aan het eiwit, waardoor je een stevige schuimmassa krijgt. Je kunt hierdoor mooie vormen en pieken trekken in het schuim. Het schuim wordt vervolgens in de oven gedroogd. Ja, eigenlijk drogen de meringues meer dan dat ze bakken. Daarom staat de oven niet zo hoog, maar is de baktijd extra lang.

Ik kies vaak voor frambozen, blauwe bessen of aardbeien om de meringues mee te versieren, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook iets exotischer maken met mango, passievrucht en pistachenootjes.

Staat de BBQ al gepland? Lees hieronder hoe jij zelf deze prachtige én lekkere meringue gebakjes met zomerfruit kunt maken.



Ingrediënten:
3 eiwitten • 150 g witte basterdsuiker • 1 theelepel maïzena • snufje zout • 100 ml verse slagroom • 100 g mascarpone • 1 zakje vanillesuiker • frambozen • blauwe bessen • bramen

Benodigdheden:
Bakplaat
• bakpapier • Mixer • Citroensap (voor ontvetten van materiaal)



Het opkloppen van het meringue beslag vraagt om geduld én schone materialen. Een vettig laagje in je kom kan ervoor zorgen dat je schuim mislukt. Ik ontvet de kom en andere materialen altijd even met een beetje citroensap.

Verwarm de oven voor op 160 °C. Scheidt de eieren zorgvuldig. Er mag echt geen eigeel bij de eiwitten zitten. Dit eigeel is vet, waardoor het niet lukt om de eiwitten goed stijf te kloppen. Klop de eiwitten stijf en voeg lepel voor lepel de basterdsuiker toe. Je schuim is goed stijf opgeklopt als je met een spatel pieken in het schuim kunt trekken. Schep op het laatst de maïzena en zout erdoor.

Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier. Schep het eiwitschuim op de bakplaat in 4 ronde taartjes. Het hoeft niet netjes te zijn. Ik vind het juist leuk om met een vork nog extra pieken in mijn taartjes te maken, maar je kunt er ook voor kiezen om de taartjes op te spuiten met een spuitzak. Zo krijg je wat nettere taartjes.
Zet de oven op 130 °C en bak de meringues in 75 minuten van buiten bros, maar van binnen nog een beetje zacht en 'chewy' (als je de meringues iets te donker van kleur vindt, kan je de oventemperatuur nog lager zetten naar bijvoorbeeld 100 °C ). Zet de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen.

Klop de verse slagroom en schep de mascarpone en vanillesuiker er doorheen. Schep op elke meringue een lekkere schep room én versier de gebakjes met de frambozen, blauwe bessen en bramen. Serveer direct. Zijn ze niet om op te vreten?

Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn meringue gebakjes vinden. Heb je ze zelf gebakken als dessert bij een lekkere zomerse BBQ? Of misschien wel als gebakje op een high tea? Post dan een foto online met #Carrotkate, zodat ik jullie meringues kan bewonderen. Of laat hieronder een reactie achter. 




You Might Also Like

1 reacties

  1. Yess eindelijk recept van mn favo katie toetje! Ik ga m snel eens maken ^^ xxtess

    BeantwoordenVerwijderen