Indiase Bhel Puri

woensdag, december 27, 2017


In de haven van Leiden at ik voor de eerste keer Phel Puri. Op een bankje in het zonnetje at ik bij een vriendin de lekkere knapperige Indiase salade met papadums. Ik ben gek op de Indiase kruiden en smaken en schotelde een paar dagen later dit recept aan anderen voor. Van vriendenetentjes tot het kerstdiner; iedereen houdt van Phel Puri! Deze mocht niet ontbreken op carrotkate.nl!

Bhel Puri is een Indiase streetfood snack. Chaat is in India de benaming voor alle verschillende streetfood snacks. Wat ze gemeen hebben; ze hebben allemaal iets knapperigs, zitten bomvol smaak en worden geserveerd met verschillende zoetzure-spicy chutneys.
Bhel Puri bevat altijd vijf elementen die samen de perfecte balans tussen smaken en texturen vormen: koolhydraten, groenten, chutney, een crunchy ingrediënt en tot slot kruiden. Met de ingrediënten kun je eindeloos variëren!
Ik maak hem met gekruide papadums, zoete aardappel, knapperige kikkererwten, mango en Indiase Garam Masala. Gegarandeerd een smaakexplosie in je mond! Benieuwd hoe jij zelf dit heerlijke Indiase gerecht op tafel tovert? Lees snel verder.


Ingrediënten (4 personen):
2 zoete aardappelen • 8 papadums (Garlic & Coriander) • 50 g speltrijst (of 25 g gepofte rijst) • 400 g kikkererwten • 1 mango • 1 komkommer • 1 rode ui • pitjes van 1 granaatappel • handje peterselie  250 ml volle Griekse yoghurt  6 eetlepels mango-chutney  3 el Garam Masala  olijfolie  peper en zout 
Benodigdheden:
Oven
  bakplaat • bakpapier


Verwarm de oven op 230 °C. We starten met de gekruide, knapperige kikkererwten. Spoel de kikkererwten af, dep ze droog en mix in een kom met een scheutje olijfolie en 2 el Garam Masala (bewaar 1 el Garam Masala voor later). Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel de gekruide kikkererwten over de bakplaat. Bak de kikkererwten 15-20 minuten op 230 °C tot ze knapperig zijn.
Kook de speltrijst ongeveer 10 minuten en giet af. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook de zoete aardappelen tot ze gaar zijn, maar niet té zacht (anders vallen ze uit elkaar in de salade). Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe hetzelfde met de komkommer en hak de rode ui fijn.
Tijd om de salade op te maken! Meng de mango, komkommer en ui met de zoete aardappelblokjes, gekookte rijst en de granaatappelpitjes. Bestrooi met de knapperige kikkererwten en fijngehakte peterselie. Breng op smaak met een beetje peper en zout én 1 el Garam Masala. Schep hier vast 1 el mango-chutney doorheen.

Serveer de salade direct met een flinke dot yoghurt, wat mango-chutney en de krokante papadums. Eet de Bhel Puri zoals ze hem in India op straat eten; met je handen en door met stukjes papadum steeds een heerlijke hap salade op te scheppen. Eetsmakelijk!

Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze Indiase Bhel Puri vinden. Heb je zelf de Bhel Puri gemaakt? Post dan een foto online met #Carrotkate, zodat ik jullie gerechten kan bewonderen. Of laat hieronder een reactie achter.

You Might Also Like

1 reacties